Nieuwe stichting zet alternatieve financiering op de kaart

16 oktober 2018 | Door redactie

Een nieuwe stichting, Stichting MKB Financiering (SMF), moet de kennis over alternatieve financiering bij ondernemers gaan vergroten. Tien partijen werken hierin samen en gaan de komende 3 jaar € 5 miljard aan het mkb in Nederland verstrekken. SMF gaat ook gecertificeerde educatie van financieel adviseurs aanbieden en gaat een Gedragscode MKB financiering opstellen.

Alternatieve financiering wordt steeds belangrijker voor het midden- en kleinbedrijf. Inmiddels kijkt meer dan 20 procent van alle ondernemers naar financieringsmogelijkheden naast een lening bij de bank. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is blij met het initiatief dat aansluit op het MKB-Actieplan van het kabinet.

Kennis over nieuwe vormen van financiering verhogen

SMF schrijft op haar website dat uit onderzoek blijkt dat er een groot gebrek aan kennis en ervaring is bij mkb-adviseurs over nieuwe vormen van financiering, zoals crowdfunding (tool), en het adviseren hierover. SMF gaat educatie op het gebied van alternatieve financiering voor financieel adviseurs faciliteren zodat ondernemers beter geholpen kunnen worden en kansen niet onbenut blijven.

Gedragscode moet toegang tot mkb-financiering verbeteren

De stichting stelt in samenspraak met ondernemers en adviseurs een Gedragscode MKB Financiering op. Het doel van deze gedragscode is om de positie van mkb-ondernemers te versterken en zo goed mogelijk te informeren over wat zij van financiers mogen verwachten. Dit moet volgens SMK de eerste stap zijn op weg naar het vergroten van de toegang tot passende financiering (e-learning) van ondernemers. De stichting verwacht deze nieuwe gedragscode eind dit jaar te publiceren.

Financieringsmogelijkheden verbeteren

Stichting MKB Financiering is opgericht door Boozt24, Collin Crowdfund, Dynamic Credit, Fiduciam, Funding Circle, Fund IQ, Lendix, NPEX, Voldaan en Spotcap. Het doel van de stichting is om de toegang tot alternatieve (non-bancaire) financieringsmogelijkheden voor ondernemers te verbeteren. SMF overlegt eens per kwartaal met het ministerie over de ontwikkelingen in de sector.